Над 40 часа продължава да гори пожарът в сметището в Шишманци, което задимява магистрала „Тракия” и околните села. До този момент мобилните станции на екоинспекцията са открили единствено замърсяване с фини прахови частици.

Недоволни жители от близките села блокираха рано сутринта пътя към горящото депо за отпадъци.

Снимка: btvnovinite.bg

От пожарната и екоинспекцията излязоха със спешни препоръки към хората, които са обгазени от близките села. Препоръката е да се уплътнят прозорците и да не се излиза от домовете до второ нареждане.

Недоволни жители от съседни села блокираха рано тази сутрин пътя към горящото депо за отпадъци. Образува се опашка от камиони със смет. Хората дойдоха с кърпи на устата и обясниха, че не се диша в домовете им.

Снимка: btvnovinite.bg

Пожарът е обхванал площ от два декара, гасенето е затруднено, тъй като гори в дълбочина.

„Пламъци няма, това, което виждате, този дим е в резултат на изгаряне под повърхността”, обясни главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

От управата на завода заявиха, че не изключват и външна намеса при запалване на депото.

От екоинспекцията в Пловдив поставиха мобилна автоматична станция в близкото село.

„Отделят се различни вещества – азотни оксиди, въглероден оксид, това, което хване мобилната станция, ще бъде отразено”, съобщи инж. Ивайло Чифлигарски от Изпълнителна агенция по околна среда.

Снимка: btvnovinite.bg

Екоинспекцията призовават хората, ако не им се налага да излизат, да стоят по домовете си.

Взети са спешни мерки и за магистрала „Тракия”, която е в непосредствена близост до горящото депо. Два екипа на Пътна полиция дежурят от двете страни в посока София и Бургас и следят за видимостта. Ако тя спадне значително, има готовност пътят да бъде затворен.