Родители на ученици от училището, където мъж влезе с брадва, с нови сигнали за проблеми. Те разказват как децата им системно са тормозени от директора.

Преди дни двама мъже нахлуха с брадва в спортно училище в София. Причината е спречкване между деца – момче и момиче, които са в 7. и 8. клас. Момичето е с леки наранявания на лицето. То съобщава на родителите си, а след това бащата и дядото нахлуват в училището с брадва.

Дядото на момчето Здравко Вецев отрича пред bTV неговият внук да е посегнал първи на момичето.

„Не е вярно, доколкото не съм бил на мястото. От другите деца и от неговото изказване – той излиза случайно и вижда, че това момиче бие негов съученик Влади. Той се намесва и ги разтървава, а в този момент тя се нахвърля и започва да му дере лицето. Ние сме извадили медицинско. Той я хваща за косата и тя влиза вътре. В следващия момент той отива да ѝ се извини, но тя му скача и започва да го бие. Мартин през това време излиза и тя се обажда на родителите си и те идват с брадва. Как са се качили не знам, с карти се влиза, и отиват при директора, викат и внука ми. Дядото и бащата скачат върху Мартин, за да го бият и единият вади секирата. Мартин понеже е джудист му хваща ръката и секирата пада, а директорката я взима и я заключва“, каза Вецев.

„Това момиче биеше моето дете (Влади – б.р.) и Мартин се е намесил, за да го защити. Той вчера ми сподели за това него, защото е бил притеснен. Дори е споделил на класната си за инцидента. Всички обвиняват Мартин, училището, дори министерството, без да са говорили с децата. От миналата година сме подавали сигнали, защото виждате как ескалират. Всичко опира до директора, който тормози децата. Той ги обижда, ние разполагаме с аудиозапис от дирекцията. Цитирам: „ще ви размажа““, разказа Васил Кръстев, родител.

Веднъж е бил отстранен от поста си, а после е върнат отново, добави Кръстев.

С bTV се свързаха доста родители, които съобщават, че насилието в училището не е за първи път.

От Агенция закрила на детето заявиха за bTV, че са проведени две анкети от страна на родителите и от страна на децата. Резултатите от тях все още не са готови.

От спортното министерство отговориха следното:

 

В подготовката на темата бяха потърсени всички страни. Директорът и зам.-директорът на спортното училище отказаха коментар.

Министерството на младежта и спорта също бяха приели поканата ни за участие, но късно вечерта изпратиха писмена позиция, която беше включена в репортажа.