Граничните власти на България и Турция се договориха и върнаха лодката на морски спасител от Царево. Плавателният съд изчезна през август в разгара на летния сезон. Сега турските граничари му я връщат през река Резовска.

Спасителят Иван от плаж "Василико” отново планира да се грижи за безопасността на хората в морето.

"Вярвам в доброто и то на Кръстовден ми се случи. Затова искам да правя добро, защото оттук нататък вече нищо не ми остава", разказа спасителят Иван Арнаудов.

"Отидохме, минахме от другата страна на реката, турците я вкараха лодката в реката. Аз с моите собствени гребла си я прибрах", каза той. 

До развръзката се стига след поредица от премеждия.

"В първия момент, като я погледнах лодката, си помислих, че това не е моята, тъй като надписите липсваха. Тя имаше надписи "Спасител" с големи червени букви и отзад пише “Василико” и аз в първия момент си помислих, че това не е моята лодка", добави спасителят. 

По въжето на кармата познава, че е неговата. На няколко места по лодката са направени кърпежи, но до пробойна не се е стигнало. Месец и половина са продължили преговорите между българските и турските власти, а Иван изгубил вяра, че ще му помогнат.

"Понеже дойде bTV и даде гласност, на другия ден се раздвижиха нещата. Това е цялата истина, иначе ей така щяха да се потулват нещата и щеше да стане много бавно", смята Иван. 

"Ако някой намери нещо в териториални води, собствеността е негова. При откриване на лодката с характерните подадени от наша страна белези са направили всичко възможно бързо да я върнат на нейния официален собственик", заяви говорителят на ОДМВР-Бургас Цветелина Рандева. 

Иван сам си е купил лодката, макар да работи на стопанисван плаж.

"Концесионерът идва за година, две, пет. Минава и си заминава, той няма интерес да ме подсигури, да инвестира толкова много в мен, че да имам лодка оборудвана и други неща, така че аз сам се оборудвам", каза спасителят. 

Затова местните хора искаха да съберат пари за нова, помагал им е в много инциденти и се гордее, че няма с фатален край.

"Давещият се хваща за него, имал съм случай, когато нямах въже при една друга лодка, хвана се за греблото, не се пуска. Държи го като удавник за сламка и мен щеше да обърне", добави той. 

Затова е оборудвал лодката с всичко най-необходимо - пояс, въже.