Откраднаха лодката на обичан спасител от Царево. Той е местен жител, казва се Иван и от години се грижи за безопасността на летовниците на плаж „Василико“.

Преди малко повече от 10 дни спасителната лодка на плажа е открадната късно през нощта.

„Аз цяло лято съм работил да си спестя пари, да си купя тази лодка, със собствени пари съм си я купил, изобщо за риба не ходя, държа я на плажа, тук спя, денонощно съм на разположение и ми я вдигнаха под носа вечерта!“, каза спасителят Иван Арнаудов.

„Ако я беше взело морето, нямаше да има следи, за да не се чуе, не е било нещо на мотор, а с плуване най-вероятно е изкарана навътре в морето“, смята Мариян Желязков, местен жител.

От спасителната лодка на Иван на плажа са останали само греблата.

Освен полицията всички рибари в района издирват лодката на спасителя. Неофициално получават информация, че е видяна на плаж в Турция. От МВР са отправили официално запитване до турските власти.

„Не можем да докажем как е влязла тази лодка на турска територия, но да може безпрепятствено да си я върнем“, заяви Васил Загорчев, управител на фирма за спасители по Черноморието.

Хората от Царево вярват безрезервно на спасителя и на неговата всеотдайност в работата.

„Аз без лодка не мога тука, аз с тая лодка, която ми изчезна съм спасил два човешки живота и то далече в морето, на 300 метра, ако я нямаше лодката аз не бих могъл да ги изкарам, не можех да ги изкарам“, каза Арнаудов.

Местни хора са обещали да заведат спасителя до Турция с преводач и на място да се опитат да договорят връщането на лодката му.