37 нелегални мигранти, сред които осем жени и 11 деца, бяха спасени в морето край Шабла. Според граничните полицаи операцията е била изключително рискована заради бурното море, а миграните са били на косъм от голяма трагедия, предотвратена след намесата на българските власти.

Нелагалните миграните са прекарали две денонощия в открито море. Рискували са много, поемайки от турските брегове на север.

Спасени мигранти край Шабла

Очевидно заедно с турския трафикант, който ги е водил, те са се загубили в морето.

Граничните полицаи ги заварват спрели на едно място източно от нос Шабла – уплашени и премръзнали.

Понеже времето в района е много лошо, граничарите решават да не рискуват, правейки опити да прехвърлят мигрантите на своя кораб. Вместо това трима се качват в лодката им, сред които и Добромир Цончев.

Налага се именно Цончев да управлява лодката до Каварна, тъй като на въпрос „Кой е капитанът?" му отговарят, че няма такъв.

Скоро след като тръгват за Каварна, горивото на лодката свършва. Тогава граничните полицаи разбират, че съвсем малко време е деляло мигрантите от това да започнат да бедстват в морето.

Спасени мигранти край Шабла

Предполага се, че целта на мигрантите, спасени край Шабла, е била да достигнат точно до Румъния и оттам към Западна Европа, но лошото време е объркало плановете им.

Вижте във видеото разказа на двама от участвалите в спасителната операцията – Добромир Цончев и Галин Петков!