Лекари спасиха петокласник след като млечен зъб пада докато спи и запушва единия му бял дроб. В продължение на седмици родителите не могат да разберат причината за инфекцията. Едва след консултация с педиатър и рентгенова снимка става ясно, че между единия бронх и трахеята на детето е заседнал зъб. Лекарите правят животоспасяваща операция и в момента детето е добре. 

На сутринта, след като зъбът пада, детето е имало задух и кашлица, но е продължило да ходи на училище и да плува. Впоследствие то вдига температура и развива пневмония.

„Мен ме изненада този зъб, тъй като такива чужди тела са сравнителна рядкост въобще в медицинската практика. Не е много често в бронх на такова голямо дете да попадне такъв тип чуждо тяло“, разказва д-р Даниел Петков, нач. клиника по УНГ в УМБАЛ-Бургас. 

Снимка: bTV

„По време на сън зъбчето е било за смяна и детето го е вдишало. Родителите са помислили, че го е глътнало. То се е събудило кашляйки, но не са намерили зъбчето. Посетили са личния си лекар, но не са съобщили за инцидента“, разказва д-р Пролетина Боздукова. 

Лекарите правят животоспасяваща операция на детето. 

„Твърдите чужди тела, които попадат в горните дихателни пътища се екстрахират сравнително трудно поради факта, че инструментите, с които боравим са изключително фини. Винаги има немалък риск това чуждо тяло да го изтървем при екстракцията и да попадне в трахеята или между гласните връзки. Тогава детето спира да диша", обясни д-р Петков. 

При екстракцията се травмират трахеята и бронхите. Затова е било наложително детето да остане 24 часа в реанимация. В момента то е добре и без опасност за живота. 

Това е първият път, в който д-р Петков изважда зъб от бронх. Той обаче е имал други подобни случаи на различни чужди тела, попаднали в хранопровода.

„При децата обикновено попадат ядки и то при по-малките дела. Батериите са вид чужди тела, които трябва веднага да се екстрахират, защото съдържат корозивни вещества“.

Докторите съветват родителите да държат далече и скрити от децата си дребните предмети, а също така да не дават ядки и играчки, които се разделят на дребни части на малките.