Недоволство след тежката катастрофа на пътя Плевен - Ловеч, при която загинаха трима души. Тя беше причинена от пиян и неправоспособен шофьор, който е в ареста. Близките на жертвите настояват за законови промени за безопасността на пътя

„Вече нямаме търпение, изчерпа се след последните жертви на пътя. Не е нормално водач с две предишни нарушения за без книжка да си позволи да употребява алкохол и да бъде отново на пътя. Ако законът беше приложен с пълната си сила, той нямаше да е на пътя“, казва Божана Костова.

Снимка: bTV

Протестиращите се обединяват около няколко основни искания, които ще представят на областния управител на Плевен. 

„По-високо наказание за причинена смърт при ПТП, по-бързо приключване на делата, при ПТП с жертви и установяване, че водачът е причинил смъртта под влияние на алкохол, наркотици или е неправоспособен делото да се гледа като деяние с умисъл и предумишленост. Ти сам решаваш, качваш се и го правиш. Създаване на единна система за КАТ и психиатричните болници, които са с умствено заболяване, несъвместимо с шофиране“, допълва Божана Костова.

По думите на кмета на село Ралево пътят между Плевен и Ловеч е силно натоварен, особено участъкът преди селото, където стана и тежката катастрофа. Водени са разговори с ОДМВР за поставяне на камера, следяща скоростта на водачите. 

Снимка: bTV

„Самата аз съм жертва на ПТП. От 30 години съм на инвалидна количка вследствие катастрофата. Каузата на всички тук е моя лична. От 30 години се боря за подобряване на пътната безопасност“, казва областният управител на Плевен Виолета Иеремиева.

Тя призова депутатите да разгледат на второ четене внесената петиция с подписите на 12 500 души и предложените от тях промени в наказателния кодекс, преди да излязат в лятна ваканция.

Протестиращите настояват да се чувстват безопасно на пътя и да се прибират вкъщи живи. Те  заявиха, че битката им започва от Плевен, но ако исканията им не бъдат чути, недоволството ще се пренесе и на жълтите павета.

Снимка: bTV

30-годишният водач на лекия автомобил, причинил тежката катастрофа с три жертви, е с повдигнато обвинение и е задържан за 72 часа. Днес предстои съдът да гледа мярката му. Близките и приятелите на загинали настояват за постоянно задържане под стража. В противен случай протестите им ще продължат и ще увеличат мащаба си.

Вижте още от исканията на хората във видеото.