14 сандъка с боеприпаси бяха открити в сградата на Община Чирпан в четвъртък. Служителите в бяха евакуирани. Екип на bTV провери как сарядите са попаднали там.

Около обед служители на местна администрация намират интересна находка в помещение в подземието, до което достъп не е имало от десетилетия.

„По проект, който имаме да реализираме по енергийна ефективност трябва да са свободни всички подземни помещения на общината и от няколко месеца насам върви тяхното почистване и изпразване от ненужно имущество. До това помещение не е имало достъп, може би повече от 20-25 години. То е било заключено с решетка. След поетапното разчистване служители го отварят вчера сутринта и се натъкват на въпросните сандъци, след което предприехме действия по протокол“, разказа кметът на Чирпан Ивайло Крачолов.

Служителите в сградата са евакуирани. На място пристигат военните, които да обезвредят намерените боеприпаси. Оказва се, че те са противопехотни мини и ръчни учебни гранати без заряд и са българско производство на близо 50 години. 

 

„Самите сандъците са с партийни номера и с описание, но това е работа на колегите от Министерството на отбрана. Това, което се вижда на пръв поглед е, че производството е от 1970, 1973 и 1976 г., а най-новите са от 1980 г. След като се изпразни помещението от наличните картони и информация, може да се направи обосновано предположение, че това е помещение, което е ползвано за склад на бившата организация ОСО – Организация за съдействие на отбраната, която имаше навремето полуграждански, полувоенни функции. Ясно след нейното закриване, не е извършено предаването на тези учебни боеприпаси по съответния ред“, допълни кметът на Чирпан Ивайло Крачолов.

В помещението е намерена и картотека, в която са описани различен вид оръжия, които навремето са били предадени за съхранение по съответния ред.

След вчерашния случай кметът на Чирпан издава заповед, с която в едномесечен срок да бъде обходен всеки ъгъл на всяка недвижима собственост на общината.

По думите му това ще се извършва циклично, за да няма форсмажорни обстоятелства. Днес работата на общината е възстановена.