Няма да бъдат освобождавани работници от завода. Заради аварията в един от цеховете вчера, производствената дейност на цялото предприятие е спряна

Няма и превишение на емисиите във въздуха след аварията в завода за целулоза в Свищов „Свилоза“, където гръмна котел под налягане вчера. Няма пострадали хора. 

По същество аварията представлява изтичане във въздуха на водна пара под високо налягане, каза Красимир Дачев, председател на борда на директорите на "Свилоза".

Той поясни, че заводът спира за много дълго време, защото ще има проверки, но увери, че няма да съкращава хора.

Производственият процес тук е прекъснат, но хората все още продължават да идват на работа. През следващите няколко дни те ще са ангажирани с окончателното спиране на останалите инсталации в завода.

"Това е сърцето на завода. Като спре то, спира целият завод. Сега ще направим някаква организация, ще разместваме, ще даваме отпуски, ще се въртим, но нямам намерение да освобождавам хора", заяви Красимир Дачев, собственик на завода за целулоза в Свищов,

Според Дачев трудно може аварията да се определи като взрив, "гръмнал е котел", чиято обвивка е паднала. Има хиляди километри тръби под налягане, имало е пробив, случват се такива неща, добави той. 

"По наши разчети всеки един ден престой е около 70 000 лева загуби", заяви Михаил Колчев, изпълнителен директор на завода за целулоза в Свищов.

Днес се очаква да започнат огледите на аварията отблизо.