Взрив в химическия завод в Свищов. При инцидента няма пострадали, нанесени са само материални щети.

Снимка: btvnovinite.bg

Гръмнал е котел под налягане в цех във "Свилоза". Заради аварията, заводът спира работа за неопределено време.

Снимка: btvnovinite.bg

На място са изпратени екипи на пожарната и екоинспекцията във Велико Търново. От общината съобщиха, че няма опасност за населението.

Самата авария е станала в цеха на содо - регенерационния котел. Достъпът до него в момента е ограничен, тъй като се извършват огледи. По-важното в случая е, че опасност от обгазяване няма. По същество аварията представлява изтичане във въздуха на водна пара под високо налягане, увериха от ръководството. Горивото на котела е от отпадъчни химически материали, но съдът, в който се съхранява, не е взривен.

Снимка: btvnovinite.bg

Струята водна пара е забелязана в небето над завода малко след 8:00 ч. тази сутрин. Работници споделят, че производството не е било спряно и не са ги евакуирали.

Снимка: btvnovinite.bg
"После погледнахме - има разрушени стени. То не е някакъв газ нещо да стане. То в момента на взрива е било опасно, после...", споделя работникът Недялко Лисичков.

Снимка: btvnovinite.bg

По-късно става ясно, че аварията е забелязана още в контролната стая.

Снимка: btvnovinite.bg

"Турбината е изключена нормално. СРК е изключен и той нормално. Но естеството на котела е такова, че и минимално количество вода да попадне в него води до взрив. Сега как е попаднала водата, откъде тепърва ще се установи.", обяснява Михаил Друмев, началник на СРК.

"Първото нещо, което спира. Спира горивото. Гърми водата и това е вода", казва собственикът на завода Красимир Дачев.

Според Дачев трудно може аварията да се определи като взрив, "гръмнал е котел", чиято обвивка е паднала. В помещението не е имало хора, тъй като целият процес е автоматизиран. Всички системи за контрол са сработили. Няма нужда да се евакуират работниците, заяви собственикът на завода в "Лице в лице".

Пострадали няма. Няма опасност обгазяване, категорично е ръководството на завода.

Снимка: btvnovinite.bg

"Това е един енергиен котел, който е със средни параметри 40 атмосфери налягане на парата на изход. 70 тона на час пара произвежда. Има парна турбина с когенерация, за производство на ел. енергия. Горивото е един остатъчен разтвор от производството на целулоза", обяснява изпълнителният директор на завода Михаил Колчев.

Автоматичната система за проследяване замърсеността на въздуха в района не е отчела отклонения. Проверка на място извършват и екоексперти. Изпратени са лаборатории от министъра на околната среда и горите, както и от "Гражданска защита" към МВР, каза Красимир Дачев.

Предстои да се изясни причината за аварията, но преди това трябва да се изчака охлаждането на авариралия котел.

Последните технически изпитания на съоръжението са правени през април тази година. Тогава не са засечени отклонения по веригата.