Напрежението между Русия и Украйна няма да доведе до военен конфликт. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” експертът по сигурността и депутат от „БСП за България” Славчо Велков.

„Това, което се случи, очевидно е провокация и аз за себе си отчитам, че тя успя. И тя успя в глобалното пространство – ето, вече има призиви към ЕС, Доналд Тръмп се готви да отмени срещата в Аржентина с Владимир Путин и дори той започна да говори за „Северен поток 2“, коментира Велков.

Според него е „смешно” да се обяснява военното положение в Украйна с повишаване на отбранителната способност и най-много да се променят демократичните условия в Украйна, а украинското външно разузнаване не разполага с достоверна информация и няма никакви признаци за това, че Русия се готви да извършва агресия срещу Украйна.

По темата с депутатските заплати и депутатските отсъствия Велков посочи, че преди дни Десислава Атанасова от ГЕРБ е показала в ефира на bTV неистински фиш, докато той днес е донесъл реален със заличени лични данни. Социалистът посочи колко пари са му били удържани заради неявяване в пленарната зала и обвини в лъжа и председателката на парламента Цвета Караянчева заради коментарите й, че от БСП се регистрират и си тръгват.

Атанасова се включи по телефона и обвини левицата, че вместо да гласува в зала се занимава единствено с „Визия за България”. Велков попита депутатката дали ползва служебен автомобил на НСО в провинцията с коментар, че за него не е морално да се ползва подобен транспорт извън София, на което тя отговори, че ползва, когато посещава своя изборен район, не в дните и в часовете, които гласуват в пленарна зала.