До няколко дни се очаква решение на Светия синод за бъдещето на Руската църква. Тя затвори врати, след като нейният предстоятел архимандрит Васиан и още двама свещеници бяха изгонени от България, след като бяха уличени в шпионска дейност.

„Руската църква „Св. Николай“ е българска собственост, не е освещавана от руски духовни лица и не може да бъде заключвана нито от руската държава, нито от представители на руската православна църква“, обяви бившият главен секретар на Светия синод, а понастоящем Русенски митрополит Наум.

Дни наред хора се събират пред Руската църква, която е построена с благословението на Светия синод на Българската православна църква като легационна църква през 1914 г. Хората поискаха храмът да бъде отворен.

След построяването си църквата е обслужвала руската емиграция в София, но от 1936 г. по настояване на съветското правителство храмът се отнема от емигрантите и се предава на българското правителство, а то го предава на Българската православна църква.

„Собственикът няма основание да затваря Руската църква, при положение че вътре работят двама български свещеници, които могат да водят богослужебен живот“, заяви Горан Благоев, журналист и историк.

„Двамата българи са в „Св. Пантелеймон“ в Княжево, което е филиал на Руската църква“, добави Тони Николов, философ и журналист.

По думите на Благоев тези свещеници могат да бъдат преместени в Руската църква.

„Врътване на ключа от Митрофанова е абсолютна провокация и опит да за разделение на българското общество“, заяви Горан Благоев.

“Изгонените от Руската църква са експулсирани като шпиони не като свещеници. Ако бяха изгонени като свещеници, щеше да е голям политически скандал“, категоричен бе Тони Николов.

По думите му, когато архимандрит Васиан си е тръгнал, е заключил църквата.

„Ключът би трябва да е в Софийската митрополия в момента. Със съответното решение някой, който е временно предстоятел, може да отключи храма. Редно е църквата да заработи“, подчерта Николов.