Граждани се събраха и днес пред руската църква в София с искане храмът да бъде отворен. В църквата не се служи след експулсирането заради шпионаж на предстоятеля архимандрит Васиан.

Двама мъже, които се представиха за свещенослужители от Българската православна църква, се обърнаха към хората, че храмът ще бъде отворен, ако до 24 часа не бъдат изпратени духовници.

В писмена позиция казуса коментира депутатът от ДПС Делян Пеевски.

„Като представители на светската власт ние можем само да предложим подкрепата си на Българската православна църква и нейните вярващи и затова още в понеделник ще предприемем необходимите законодателни промени, с които държавата ще увеличи субсидията, така че да се осигури издръжката на храма. Останалото е в каноничните правомощия на Софийския митрополит, в чиято работа ние не можем да се месим, но сме уверени, че храмът ще бъде отворен за вярващите“, гласи тя.

Междувременно Русенският митрополит Наум публикува на страницата си във Фейсбук изявление по повод статута на Руската църква в София. Митрополит Наум заявява, че така наречената „руска църква“ е собственост на Българската православна църква и се намира в нейната юрисдикция. Затова затварянето на храма от „странични лица“ е недопустимо.

След построяването си църквата е обслужвала руската емиграция в София, но от 1936 г. по настояване на съветското правителство храмът се отнема от емигрантите и се предава на българското правителство, а то го предава на Българската православна църква. 

Казусът коментира за bTV и Светият синод на Българската православна църква.

„По повод постъпилите запитвания за позиция във връзка със затварянето на храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в София, по-известен като Руската църква, заявявам, че Св. Синод на БПЦ-БП е съборен орган, който ще разгледа въпроса на следващото си заседание. Всяка появила се информация в публичното пространство не следва да се разглежда като официално становище на Светия синод“.