„Нямам за какво да говоря, защото по-ниско от това дъно никой не е падал“. Това обяви посланикът на Русия у нас Елоeнора Митрофанова по повод експулсирането от България на предстоятеля на Руската църква в София и на още двама служители на църквата.

Информацията за експулсирането дойде от пост на руското посолство в социалните мрежи. Там пише, че на 21 септември българските власти са взели решение да изгонят архимандрит Васиан и другите двама служители в храма.

От посолството определят тези действия като груби и фрапантни и написаха: „Очевидно е, че сегашното ръководство на България си е поставило задачата да разруши не само обществено-политическите, културните и хуманитарните връзки между нашите държави, но и да скъса отношенията между сестринските Руска и Българска православни църкви и да озлоби руския и българския народи един срещу друг“.

От ДАНС уточниха след тази новина, че на трима чужди гражданин – един руски и двама от Беларус, са наложени принудителни административни мерки „експулсиране“, „отнемане правото на пребиваване“ и „забрана за влизане в Република България“ за период от 5 години.

Причината за това е извършвана от тях дейност, насочена срещу националната сигурност и интересите на България. От ДАНС допълват, че са придобити данни за действия, „свързани с реализацията на различни елементи от хибридната стратегия на Руската федерация за целенасочено оказване на въздействие върху обществено-политическите процеси в България в полза на руските геополитически интереси“.

Темата коментираха и български политици.

„Това е разработка на ДАНС. За никого не е тайна, че Руската православна църква се използва за геополитическите интереси на руси за хибридни действия и разширяване на влиянието това е част от дългосрочната стратегия на Путин и Русия“, обяви Екатерина Захариева от ГЕРБ.

„Българската държава оценява рисковете си и вече действа при първи сигнали, когато вижда, че чужди интереси влияят на националния интерес“, каза от своя страна съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.