"Познавам Кирил Петков още от времето, когато беше студент в Харвард. Преподавал съм на неговия клас. Редовно разговарям по телефона и се срещам с него, с Бойко Борисов, с Христо Иванов. В последните няколко седмици се срещам и с Делян Пеевски, който се оказва основен двигател на помощта за Украйна в парламента".

Това каза в предаването „Тази сутрин“ бившият финансов министър Симеон Дянков.

"Доколкото разбирам Кирил Петков и Бойко Борисов в момента помежду си не си говорят, но съм убеден, че пак ще си говорят. Може би след изборите обаче, когато трябва да се правят тежки решения за държавата", коментира той.

Дянков отбеляза, че не е получавал покана за участие в служебния кабинет "Главчев". По думите му служебният кабинет е по-особен и няма да управлява дълго. 

„Тези избори по-скоро ще бъдат доста конкретни и определени. При предишните няколко избора гласуването беше толкова близо, че ГЕРБ не можеше да работи без ПП-ДБ. Затова влязохме в такава ситуация няколко пъти. Сега очаквам ГЕРБ да спечели със значителна преднина и да има избор - дали да работи с ПП-ДБ, или с ИТН и ДПС“, допълни Дянков.

Влизането на България в еврозоната

„Основната ми тема е влизането ни в еврозоната и публичните финанси. Категорично няма да сме влезли в еврозоната до 1 януари. Ние няма да покриваме критерия „инфлация“, дори и през есента. Още при първото служебно правителство, на което Асен Василев беше служебен министър, се развали инфлацията", добави той.

По прогнозите на финансиста, "ако много се работи в следващото редовно правителство, влизането ни в еврозоната на 1 януари 2026 г. е трудно постижимо, но възможно". За него по-постижимата дата е 1 януари 2027 г."

Предстоящите евроизбори

Симеон Дянков подчерта, че няма да участва в листите за евродепутати или народни представители.

Той коментира и издигането на Елена Йончева за кандидат за евродепутат.

"Не съм изненадан, макар че не познавам много добре г-жа Йончева, защото едното от нещата, което става ясно в разговорите ми с тези политици, които всички са в център-дясно, е че в тяхното мислене, а и в Централна и Източна Европа, вече разликата я няма. Такива трансфери не ме учудват", заяви Симеон Дянков.