„Когато изкачваш осемхилядници, не ти трябва време. Всичко, което преживяваш, е толкова интензивно, аз няма да го забравя до края на живота си. Това, през което преминах, вдъхнови впоследствие много хора. Аз съм обикновена жена, но с много големи мечти, която никога не е претендирала за алпинист, но преследвайки своите цели, преминах през много тежки моменти и ситуации. Дори на моменти се сблъсквах очи в очи със смъртта, но никога не се отказах там, където мнозина го направиха“.

Това коментира в „Тази сутрин“ алпинистката Силвия Аздреева, която издаде книгата „Да покориш себе си“. Тя сподели, че именно тези изживявания са я накарали да напише книгата.

„Борейки се да постигнеш това нещо в тези високи планини и екстремни условия, ти именно покоряваш себе си“, каза още Аздреева и благодари на спортния журналист Найден Тодоров, който е съавтор на книгата.

В нея алпинистката разказва за мотивацията. „Мотивацията е нужна на всеки един от нас, дори в ежедневието му, мотивацията е най-водещото нещо. Без значение откъде идват хората и без значение на каква възраст са, дали си мъж или жена, аз силно вярвам, че ние сме способни да постигнем абсолютно всичко“, коментира Силвия Аздреева.

„Когато за първи път видях Еверест през 2012 г. в Тибет, не можех да повярвам, че стоя пред най-високия връх на планетата. Тогава си помислих – какъв човек трябва да си, за да достигнеш най-високата точка на света, но вътрешно в мен бушуваха някакви огньове, които 10 годни по-късно се разраснаха с изкачването на връх Ама Даблам. След това нещата тръгнаха в съвсем друга насока. Видях, че това е моята страст, която искам да преследвам“, споделя алпинистката.

„Силно апелирам всеки човек да следва своята страст – достатъчно силни сме“, каза още тя.