Изкачването на втория по височина връх – К2, е изтощително начинание, но си заслужава. Това каза в студиото на „120 минути“ Силвия Аздреева.

„Добре съм. Възстановявам се. Както всички знаем, възстановяването е един много дълъг процес и ще отнеме време, но бавно навлизам в нормалния си начин на живот. Тежко е човек да изкачи такъв връх и да слезе от него. Тялото се чувства зле – изтощението е много голямо“, обясни тя.

Българката, покорила най-смъртоносния връх в света, описа как се е чувствала – умората ѝ на моменти е граничила с отчаянието. Това обаче ѝ е позволило да провери какви са нейните граници на издръжливостта.

„Усещах гърлото си така все едно съм преглътнала шепа със стъкла. Имах болка в гърдите. Дишах тежко. Сърцето ми се опитваше да изпомпва три пъти повече кръв, за да снабди органите с кислород. Пулсът ми беше три пъти по-бърз от нормалното. Болката, която се изпитва, е огромна“, обясни Аздреева.

Тя поясни, че екипировката ѝ тежи между 15 и 20 кг и тя няма как да бъде олекотена. Призна, че през целия поход към върха е трябвало да запази концентрацията си, за да не направи грешка и да полети от 2000-3000 метра надолу. Фокусът ѝ бил върху оцеляването.

„Температурата по време на изкачванията варира между минус 20 и минус 35 градуса. Когато има ураганен вятър тази температура се усеща като минус 45“, каза още тя. Но допълни, че чувството е неописуемо при изкачването на върха.

Вижте във видеото какво още каза тя за похода си към върха.