Алпинистът Силвия Аздреева стъпи на два осемхилядника през миналото лято. За 27 часа се качи на връх Еверест и на връх Лхотце. В ефира на bTV тя сподели, че все още не може да повярва, че това се е случило. Постоянно се връща към снимките в телефона си, за да изживее тези моменти отново.

„Цялата тази емоция се връща и до днес, предполагам, че така ще бъде и занапред. Няма как нещо толкова голямо, с такъв интензитет, да не остави отпечатък в душата ти“, каза Аздреева.

„Това няма как да не те промени. При мен се случи във всяко едно отношение. Вече не съм същият човек. На Еверест и Лхотце разбрах колко съм силна. Когато подложих тялото и ума си на тези критични моменти и тежки условия, разбрах, че когато вложиш цялата си енергия и си готов да не се отказваш и да не се предаваш до последния момент, докато стигнеш целта си, няма как да не успееш. Всички хора можем да постигнем много – неща с мащаба на Еверест. Трябва да повярваме в себе си. Но трябва и да работиш“, коментира алпинистката.

„Със сигурност е пристрастяване. Да бъда в планината е удоволствие за мен. Това идва от душата ми и няма как да не продължа. Имам нова цел – отново осемхилядник. Подготовката за това е много трудна задача, особено осигуряването на финансовата част. Ще съобщя кой ще бъде той, когато съм наистина спокойна, че това ще се случи“, сподели Силвия Аздреева.

Тя допълни, че по-рано не е обикаляла толкова много в българските планини и върхове, но през последната половин година е открила много нови красиви места.

„Не обичам да прекарвам много време във фитнес залите, правя го само преди изкачването на върхове. Но поне няколко пъти в седмицата се качвам на Черни връх, той ми е най-близо. Съчетавам го с многото си ангажименти“, обясни алпинистката.

Силвия Аздреева е основавала своя фондация.

„Вярвам, че успехите, за да бъдат успехи, трябва да бъдат споделени. Обичам да помагам на хората и се радвам, когато мога да се раздавам за тях. Искам да подкрепям младите хора и младите таланти със спортна насоченост и жените, които искат да постигнат своите върхове“, каза още Аздреева.

Тя изготвя проект за заснемането на филм, с който иска да популяризира българската природа. Започва с документална лента за природните забележителности в родния ѝ Петрич.