Развитие по случай, за който bTV разказа. Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ е установила поредица от нарушения на Спешния център в Сливен по казуса с починалата жена, която издъхна в такси след отказана линейка.

Роднини на починалата обясниха, че ще търсят правата си по съдебен път. Засега има една санкция от началника на спешния център към диспечер, който е приел обажданията.

На 2 февруари близките на починалата жена се обаждат за линейка, защото тя се почувства зле. Диспечер отказал, те викат такси, жената е починала по-късно.

Нейни роднини разказаха, че по телефона от спешното са искали да чуят жената, въпреки че им е обяснено ,че тя е глухо-няма.

Нейният зет вика такси за своя сметка с пари на заем и я карат към спешното. Тя обаче загива.

Преди това роднини звънят и на 112, според тях жената е можела да остане жива, но са загубили много време без линейката.

Окръжната прокуратура в Сливен вече разследва причиняване на смърт по непредпазливост от служителя в спешния център.

Според медицинския надзор диспечерът не е имал право да извършва триаж, а опитът за такъв не е според медицинските стандарти . Близките очакват справедливост в съда.

"Ако беше дошла навреме линейка, баба ми Мария щеше да е жива", каза Младен Минчев, зет на починалата жена.

От Спешния център потвърдиха, че диспечерът остава на работа, но е санкциониран.

От полицията казаха за bTV, че извършват разпити по случая, а от прокуратурата проверяват действията на медицинските лица във фаталната нощ.

Все още няма повдигнато обвинение, казаха за bTV от Окръжната прокуратура в Сливен. За причиняване на смърт по непредпазливост от медицинско лице законът предвижда до 6 години лишаване от свобода.