Рестарт на строежите зад плажа край къмпинг „Градина”. Инвеститорът е преработил проекта за няколко сгради в защитена зона „Бакърлъка”, а екоинспекцията в Бургас е дала „зелена светлина” за строителството им.

Около пясъчни дюни на площ от 5,5 декара се предвижда изграждането на бар, ресторант, магазин и паркинг с височина на постройките до 7 метра.

В преработения проект липсва буферната зона от 10 м край природните образувания, която по закон ги защитава от увреждане.

Според представител на инвеститора такава не е необходима, тъй като вече има специализирани карти на дюните.

Жители на близкия курортен град Черноморец се опасяват, че новите постройки ще ограничат достъпа до плажа. Хората не искат плаж „Градина” да се превърне в град Градина или нов „Слънчев бряг”.

От екоинспекцията обясниха, че са изискали в доклада на инвеститора да бъде включено становище на специалист геоморфолог.

„Той заявява, че реализацията на инвестиционно предложение няма да увреди близките дюни, които се намират около имота", обясни Тонка Атанасова, директор на РИОСВ-Бургас.

"Когато са издавали първото разрешение, не са се съобразили, че ние сме община с ОУП и специализирана карта. Законодателят казва - където има специализирана карта на пясъчните дюни, не е необходимо 10 метра“, обясни Магда Кемурджиева, представител на инвеститора.

„Община Созопол много стриктно ще контролира това, което се извършва тук и няма да допусне отклонение от параметрите", заяви кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев.

Ново разрешение за строеж все още не е издадено, тъй като не са приключили съгласувателните процедури.

Срокът за обжалване на решението на екоинспекцията изтича в края на седмицата.