Кутията на Пандора ще бъде отворена, ако управляващите в Македония не се съгласят с исканията на техните албански партньори в този момент. Това каза в предаването „Тази сутрин” журналистът на bTV Иван Георгиев, който се завърна от Скопие.

„В момента управляващите в Македония се нуждаят от гласовете на албанските си колеги, за да прокарат промените и за да ратифицират договореното в Преспа с Гърция. Мисля, че голяма част от това, което те ще поискат, ще бъде изпълнено”, отбеляза той.

„Сегашната конституция третира гражданите като македонци и всички останали, македонският език и останалите езици. Албанските политици искат в конституцията да изравнят албанската и македонската общност, тоест да няма никаква  разлика според основния закон на страната между албанци и македонци. Вчера официално от Алианса за албанците чрез техния лидер са поискали официализиране на албанския език”, отбеляза Иван Георгиев.

Той изтъкна, че нерешение на проблема с Гърция би довело до отлагане в неизвестно бъдеще на приемането на Македония в НАТО и започване на преговори с ЕС.

„От години албански политици говорят за икономическото разделение на страната и това разделение няма да дойде толкова от някакво етническо напрежение, а от това, че албанските граждани в Македония просто ще потърсят по-добро бъдеще. Естествено е те да го направят чрез някаква федерализация на общините, в които живеят. Това е един сценарий, с който македонските политици са съвсем наясно и се опитват да го избегнат по всякакъв начин”, обобщи Иван Георгиев.