Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) трябва да реши днес каква ще е цената на газа за август. От „Булгаргаз“ поискаха увеличение с 60%, което означава рекордно висока цена на синьото гориво от близо 300 лв. за мегаватчас.

В момента в Европа цената на газа е около и над 400 лв. за мегаватчас, каза енергийният експерт Класимир Манов. По думите му цена от 300 лв. ще е сериозно изпитание за българския бизнес, но има и по-голям проблем – да няма достатъчно синьо гориво.  

Добрин Иванов от Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) уточни, че в Европа цената от 400 лв. за мегаватчас е само за излишъците, защото повече компании купуват по дългосрочни договори на по-ниска цена.

„Всяко едно предприятие трябва да изготви своя план за действия съобразно своята консумация и съобразно своята зависимост от природен газ. Това, което се определя като препоръка от Европейската комисия за намаляване на потреблението на газ с 15%, не може да се случи плоско за всяко предприятие, защото всяко предприятие е по различен начин зависимо от природния газ“, обясни представителят на АИКБ.

Той допълни, че замяната на газа с мазут не е решение, защото първо са нужни допълнителни инвестиции в преоборудване на системите за производство и второ – мазутът замърсява въздуха.

Според Красимир Манов едно от решенията на проблема с недостига на газ е да се поиска синьо гориво от Турция, която има излишък.

Гледайте целия разговор във видеото!