Първи предизборна социология за местния вот на „Галъп” показва, че половината от интервюираните са удовлетворени от работата на настоящия кмет на София – Йорданка Фандъкова. 37% заявяват, че не одобряват работата ѝ, а 13% не могат да преценят.

В хипотетичен сблъсък на балотаж между Йорданка Фандъкова и омбудсмана Мая Манолова - 40% от анектираните са заявили, че биха подкрепили Фандъкова, а 48%  – Манолова.

Данните са от собствен телефонен сондаж сред пълнолетното население на Столичната община. Те са етапни и не служат като прогноза за изборен резултат, подчертаха от агенцията.

„Очаквам Мая Манолова да се включи в кампанията, от известно време тя е в нескрита кампания. Като десен човек се радвам, че всеки път, когато „Галъп” дава преднина на социалистите, те не печелят”, коментира в предаването „Тази сутрин” политологът Георги Харизонав.

„Тези сондажи преди номинациите са важни за партиите и самите политики – кой се издига и как се влиза в кампанията”, смята политологът Татяна Буруджиева.

Тя напомни, че при започнала рано негативна кампания, каквато според нея се води срещу Манолова, накрая печели, този който е атакуван.

Според Харизанов пък не трабвя да се забравя, че Мая Манолова е избрана за „изключително комфортната позиция” омбудсман с подкрепата на ГЕРБ и на Реформаторския блок. Той напомни, че бившия депутат от БСП наричаше протестите срещу Пламен Орешарски „форма на временна заетост”, също, че Манолова е получила най-много номинации за президент в БСП, но въпреки това партията издига Румен Радев. Харизанов спомена и атаките, касаещи имотното състояние на омбудсмана, на които тя отговори чрез профила си във „Фейсбук”.

Относно очакваната кампания за местния вот Буруджиева смята, че битките ще са подли в смисъл, че няма да се даде възможност за рационален избор на гражданите.

Вижте целия разговор във видеото!