„Бяхме изключително изненадани, че в лотове 4 и 5 на АМ "Хемус", при които има само влезли в сила подробни устройствени планове и само за лот 4 има решение на правителството за отчуждаване на земи, се установи, че има започнало строителство“, каза регионалният зам.-министър арх. Иван Шишков в „Тази сутрин“.

Според него нивото на строителните работи показва, че те са започнали още преди служебното правителство да влезе в длъжност.

Шишков заяви, че няма сключени договори за строителство на тези лотове, а само договори за проектиране и закупуване на материали. Строителните работи се извършват без разрешени е и проект, кой ще ги приеме, попита зам.-министърът.

Според него неговият предшественик в регионалното министерство не си вярва на това, което е говорил в студиото на bTV, а самото му "говорене е политическо". Нанков заяви в "Тази сутрин", че дейностите, извършвани по АМ "Хемус" са известни и те не са строителство, а подготовка.

Регионалният зам.-министър сравни ставащото със строителството на АМ "Хемус" с фаталния случай в София, когато дете загина заради ток по рамката на улична шахта: "Без разрешение и незаконно е и строителството в Столична община, което доведе до фаталния случай с шахтата".

По време на инцидента Шишков беше главен архитект на община "Триадица". По думите му тогава той си е подал оставката под натиск на столичния кмет Йорданка Фандъкова и няма нищо общо със случая, а цялото местене на светофара и обектите в района през 2019 г. е било направено без разрешение за строеж.