„Без никакво съмнение ще бъдат коригирани фактурите, ако се окаже, че са нарушени правилата при формирането на сметките. Дайте ни няколко дни, когато имаме решение с Министерството на финансите“.

Това заяви в „Тази сутрин“ Александър Александров, изпълнителен директор на „Топлофикация София“.

„Топлофикация“ няма интерес да начислява грешно ДДС. Разминаването е, че досега начислявахме 20% на всички сделки в миналия регулаторен период, който приключи на 30 юни. Отоплителният сезон от ноември до април“, добави той.

От „Топлофикация София“ заявиха, че са спазили закона при издаването на общите фактури за отоплителния период.

Според инструкциите на Министерството на финансите решаващо е датата, на която фактурата е издадена. Ако това е след  9 юли 2022 г. - данъкът е 9%, а не 20%. Издадените фактури следва да бъдат анулирани и да бъдат издадени нови.

„Има над 200 обекта, които искат да се присъединят към „Топлофикация“. Не препоръчвам на никого да изключва топлоподаването си, защото ще натовари своите съседи, но и това остава най-евтиния вариант“, обясни Александров.

Според него „Топлофикация“ може да работи над три месеца на мазут, ако няма необходимите количества газ.

„Одържавяването е само един елемент. Модернизацията на „Топлофикация“ няма алтернатива. Трябва да се намери сериозен инвеститор, който да я реализира. Има съгласие между общината и държавата относно оздравителния план“, подчерта изпълнителният директор на дружеството.