Мъж напада и ограбва жени в София, сигнализират жители на квартал „Лагера“. Оказва се, че извършителят е познат както на хората, така и на полицията, защото е задържан за същото с граждански арест преди година. Сега жителите на квартала отново излизат по улиците, за да търсят нападателя.

Справка в МВР показва, че мъжът е направил четири грабежа и един опит за грабеж само за миналата седмица.  След поредния опит да открадне нещо се е стигнало до гонка между него и жителите на „Лагера“. 

„Излизах от вкъщи и вървях по бул. „Гешов“ към бул. „Цар Борис“ III. Разминах се с него и с едно момиче, което каза, че той ѝ е откраднал нещата и тръгнах след тях. Тичайки през улиците, започнахме да събираме хора. Когато се изморих, видях, че той ще се пресрещне с друга компания от хора – две момчета и едно момиче. Изкрещях им, те реагираха мигновено, тръгнаха след него и момчето успя да вземе нещата на момичето“, разказа Благовеста Георгиева, която става свидетел на грабежа.

След въпросната случка мъжът се връща и напада друга жена с детенце.

„Буквално минута и половина по-късно чувам, че малко дете изкрещя. Той се е върнал, избутал е друга жена и е взел нейните неща. Тогава се събрахме около 10-15 души и тръгнахме след него. Втората жена беше съборена на земята, не мисля, че е имало удари, по-скоро я е изблъскал. Беше първоинстинктивна реакция, как мога да помогна. Много ми хареса, че веднага целият квартал реагира, много хора се събраха и всичко тръгна след него“, допълни Благовеста. 

Снимка: bTV

Не за първи път жителите на квартала се впускат в преследване на крадеца. Те се организират в затворени Фейсбук групи. 

„Имаме квартални граждански патрули, които са организирани, имаме вътрешни групи. Събираме се в рамките на минута-две и целият квартал се блокира. Полицията също реагира мигновено. Съдействаме си много сериозно с органите на реда, разчитаме на тях. Надявам се нищо да не се случи, подхождаме дипломатично и сме отговорни – евентуално задържане и предаване на органите на властта. Апелирам към органите на реда и към прокуратурата да вземат по-сериозно отношение, наистина е опасен, въоръжен е и доскоро преследваше жени“, каза Любомир Богданов. 

Снимка: bTV

След въпросните два грабежа обаче следите на мъжа се губят. Той е видян за последно пред блок №37 в „Лагера“.

„Продължихме през гаражите и обхождахме цялата гора три часа. От него нямаше и следа. Всичко беше блокирано от жандармерия и полиция. Не сме го виждали. В гората има две бомбоубежища, бяха обходени, докъдето стигат силите, защото няма въздух на долните етажи“, разказа Стефан Трайков. 

Снимка: bTV

Човекът е добре познат на полицията, той е наркозависим и е освидетелстван като невменяем. Именно затова, след като бива задържан, той е пускан на свобода. 

Издирването продължава. По информация на хората крадецът е с черно яке, панталон и високи обувки. Той е слаб и по последни данни е бил омазан с кал.