Нина и Христо Огнянови отглеждат питбула, който преди година нахапа до смърт 3-годишно дете в село Мокрище.

Снимка: btvnovinite.bg

След инцидента експертите решиха, че кучето няма да бъде умъртвено, а грижите за него пое неправителствена организация.

Семейство Огнянови са част от тази организация и решават, че кучето Зевс ще остане при тях. Те имат и дете – на година и половина.

Паснахме си с кучето и решихме да го оставим при нас, обясни Нина Огнянова.

Снимка: btvnovinite.bg

Проблеми досега са имали само със здравословното състояние на животното – то е било изключително слабо, с глисти и гъбички. След удар по главата с тежък предмет е ослепяло с едното око и има вдлъбнатина в черепа.

Жената уточни, че през цялото време е имала предвид, че кучето е проявило агресия и го е изпитвала по всякакъв начин, но то никога не е отговорило с агресия. По-скоро се опитвало да се скрие.

Семейство Огнянови предполагат, че кучето е стояло непрекъснато вързано на синджир, без да бъде разхождано и без никаква комуникация с хора.

Вероятно му е било много студено на двора без колибка и сега отказва да излиза навън, когато е студено, разказва семейството. Твърдят, че контактува нормално с детето им, дори го пази.

За смъртта на 3-годишното дете от село Мокрище в крайна сметна осъдени няма. Производството е спряно поради липса на доказателства за наличието на вина от страна на собственика на кучето.

Вижте повече във видеото!