С промените в Изборния кодекс се връщаме 2 години назад, коза в интервю за предаването „Тази сутрин“ проф. Александър Маринов, съветник на служебния премиер Гълъб Донев.

Парламентарната правна комисия гласува на второ четене да върнат хартиената бюлетина и закриха Обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК).

„Това е въпрос на политическа целесъобразност. Просто се намери мнозинство в парламента. Мнозинство от партии, които смятат, че ще имат полза от такава промяна и го правят, въпреки че между тях би трябвало да има противоречия“, коментира проф. Маринов.

По думите му не е сигурно, че отказът от задължително машинно гласуване ще повиши избирателната активност. „Няма нито едно научно доказателство, че ниската активност се дължи на машините. Ниската активност се дължи на критичния спад на доверие към партиите. Това е истината“, уточни съветникът на служебния премиер.

Според проф. Маринов хартиената бюлетина ще улесни контролирания вот и недействителните бюлетини.

Той каза още, че Съветът по сигурността към премиера ще бъде свикан, въпреки спада на напрежението около падналата ракета в Полша, която уби двама души. „Той е необходимо не толкова заради конкретния инцидента, а за изводите, които е налагат и рисковете, пред които сме изправени“, обяви съветникът на Донев.

Гледайте целия разговор във видеото!