В „Демократична България” се обсъжда и вариант, при който политическото обединение да не предложи министри, а да участва само с парламентарна подкрепа за един бъдещ кабинет. Ние трябва да отчетем нашата електорална тежест, заяви съпредседателят в оставка на "Зелено движение" и член на политическия съвет на "Демократична България" Борислав Сандов в "Тази сутрин".

"На първо място е важно да се разберем за политиките. Без коалиционно споразумение няма да стане. Знаете, че имаме различия с някои от партиите. Парцелирането (на правителството) няма да подобри ситуацията", каза Сандов.

"Част съм от работните групи за преговорите за съставяне на правителство. Имаме поле за работа. Силно се надявам, че камерите ще бъдат светната в този процес на първоначални разговори, за да не се създаде терен някои хора да блеснат, вместо да се свърши работата. Работата на тези групи тази седмица е да отсеем спорното от безспорното, а когато отсеем безспорното, ще дойде време на спорното, надявам се и там да проявим отговорно поведени и там да намерим най-добрата за страната формула, която не е по линията на математически сбор", каза съпредседателят в оставка на "Зелено движение".

"Не ми е предлаган поста на екоминистър"

"Не ми е предлаган поста на екоминистър, не са обсъждани имена на министри в бъдещия кабинет", категоричен е Сандов.

„МОСВ е в изключително тежко състояние, срещу него се водят четири наказателни дела и 15 наказателни процедури. Капацитетът е само в нашата партия това министерство да излезе в позитивна светлина“, заяви обаче съпредседателят в оставка на "Зелено движение".

Още в предишния парламент "Демократична България" е предлагала Кирил Петков и Асен Василев да бъдат част от един експертен кабинет, така че и сега няма проблем с тяхното участие и заемането на премиерския пост от Петков, каза Сандов.

За подкрепата на „Зелено движение“ за Румен Радев

„Зелено движение“ беше единствената партия от обединението „Демократична България“, която излезе с позиция в подкрепа на Румен Радев за балотажа на президентския вот.

„В рамките на коалицията не беше обсъждана подкрепа за Румен Радев, все пак ние сме три отделни субекта. Всяка партия обсъждаше сама в своите органи и при нас с малко надделя мнозинството, което каза, че трябва да подкрепим открито Радев“, каза Сандов.

„Не можем да скрием, че имаме някои различия с Румен Радев, но пък се радвам, че снощи той заговори за това, което ни свързваше – за реформите в съдебната система и премахването на модела на автокрация“, отбеляза Сандов.

По-думите му Радев е спечелил, защото е бил "по-последователен", а Герджиков е повтарял неща, които сме чували от партията, която управляваше 12 години.

Относно думите на Румен Радев за Крим, Борислав Сандов посочи, че искрено се надява това да е било просто "посочване на фактическата ситуация", а на президентът не му е „вменено“ да определя и налага позиции на България в международната политика.

Вижте целия разговор във видеото.