„Най-важното са институциите в една държава, затова съм загрижен, като виждам, че има известни сблъсъци, които вярвам, че могат да се преодолеят в името на бъдещето на България“, заяви Симеон Сакскобургготски в ексклузивно интервю в „Тази сутрин“ по bTV.

Бившият премиер обаче отказа да коментира противопоставянето между министър-председателя и президента, заявявайки, че „уважава и двете институции достатъчно, за да не се произнасям“, но „констатира със загриженост“ случващото се.

Снимка: btvnovinite.bg

„По-печелившото е да бъдеш по-тих, по-дискретен“, смята Сакскобургготски, който  заяви, че се е „оттеглил от политиката като длъжност, пенсионер е, но един цар не се пенсионира толкова лесно“.

Именно защото той е възприеман в Европа като такъв, има много връзки и винаги се стреми да ги насочи към България.

„От 70 години служа на тази страна, малко хора могат да го отрекат“, заяви последният български цар.

Снимка: btvnovinite.bg

Що се отнася до твърденията, че се е завърнал в България заради имотите си, Симеон Сакскобургготски заяви, че „не се занимава с нелепости".

Според него няма реален интерес от държавата към неговите имоти, като за пример даде двете хижи - Ситняково и Саръгьол, които е трябвало да бъдат предадени на държавата, според съдебното решение, на 1 март миналата година, но още никой не се е заинтересувал да осъществят този трансфер.

„Икономическата криза вследствие на COVID-19 не трябва да се драматизира, а да се търси начин да се преодолее“, каза Сакскобургготски.

„Трябва да си повярваме, няма от какво да се срамуваме“, заяви бившият премиер, според когото не трябва да сме черногледи и да се самобичуваме.

Вижте целия разговор във видеото!