300 000 войници са силите за бързо реагиране на НАТО в Източна Европа. Защо бойните групи на Алианса са важни, за да се чувстваме защитени? Тази седмица Христиания Червенкова е подготвила предаването bTV Репортерите, което е на военна тематика.

„Получихме ексклузивен достът и екипът ни беше в Полша - в една база, която е разположена на стратегическо място. Буквално на 50 метра от границата с Русия. Не бива да се подценява факта, че там има и ядрено оръжие. Бяхме на ключово място и видяхме как войници от няколко държави тренират заедно, работят в екип и всъщност пазят източните граници на НАТО“, разказа в „Тази сутрин“ Христиания Червенкова.

Снимка: bTV

Бойната група на НАТО в Полша има дълга история. Тя е сформирана през 2017 г. за разлика от формированията в Румъния, България, Словакия, Литва, Латвия и Естония.

След избухването на войната в Украйна на извънредна среща лидерите на НАТО се договориха да укрепят позициите на Алианса в страните от Източна Европа по суша, въздух и море.

След началото на въоръжения конфликт между Москва и Киев НАТО засили отбраната по Източния фланг с бойните групи. Увеличиха се силите за бързо реагиране на Алианса в Източна Европа до 300 000 души.

Снимка: bTV

Една от бронираните машини Abrams се управлява от жена – Джулия Уилсън.

"Аз съм единствената жена в моя екип. Всички ме подкрепят. Всеки един от нас може да управлява танк. Научваш параметрите на машината", разказва тя.

Решава да се присъедини към армията, защото иска да подкрепи страната си.

"Да служа на страната си, преди да остарея. Бях на 20 години, когато постъпих на служба. Чичо ми е военен. В един момент осъзнах, че това искам да правя и аз", казва още Джулия.

Смята, че донякъде мъжете подценяват жените под пагон.

"Аз обаче не съм усетила някой да ме подценя - нито моят командир, нито моят патрулен сержант. Аз отговарям за бойната машина, това е сериозна отговорност и сериозна позиция в армията", казва Джулия.

Целият филм на Христиания Червенкова можете да гледате в bTV Репортерите тази събота веднага след централната емисия новини.