Протест на съдии пред Висшия съдебен съвет. Те имат и подкрепата на адвокатите. Причината за тяхното недоволство е новият софтуер.

Ако досега гражданско дело за делба е приключвало с няколко натискания на бутона, новият софтуер усложнява работата многократно, твърдят съдии.

След като изслушаха недоволни магистрати, кадровиците на Темида спряха временно въвеждането на нови съдебни дела в системата. 

„Системата няма функции адекватни на организиране на съдебния процес. Например, наказателните съдии, които постановяват присъда, на практика трябва да я качат в системата 3 дни по-късно след като направят протокола от съдебното заседание“, смята Андрей Георгиев, съдия в СРС.

Министърът на правосъдието призна за слабостите и посочи и други.

„Смятам, че това, което ще бъде разумното решение и това, което председателят Чолаков предложи, е временно да се преустанови системата за един период до 18 декември, след което съдиите в работна група да изчистят абсолютно всички несъвършенства на системата“, каза Десислава Ахладова, министър на правосъдието.

Според информационно обслужване, проблемите са поправими. Висшият съдебен съвет ще вземе решение в края на заседанието.

Подготвено е и обръщение на 147 съдии към всички членове, съдии и служители в страната, с което им казваме, че новата система трябва да бъде преработена, преди да бъде пусната, обясни Кунчев.

Това ще бъде второто внасяне на недоволство от страна на съдиите във ВСС за новия софтуер.