Пиян мъж размаха зареден пистолет пред кабинета на личния си лекар в бургаска болница. С оръжието пациентът опитал да пререди чакащите на опашката преди него.

В първия работен ден от месеца пред лекарските кабинети е имало много хора. Мъжът, който дошъл за направление при личния си лекар, се изнервил, че трябвало да чака. Той извадил зареден пистолет и го размахал, заплашвайки и пациенти, и медицинския персонал.

Двама от пациентите викат охранителя, който дежури на входа.  Бързата реакция на хората е предотвратила нещастен случай. Мъжът е задържан веднага от полицията. В кръвта му е имало 2,6 промила алкохол. 

Лекарката е в шок. „Той ми каза: „Аз ще си идвам тук, както си искам! Ти не можеш да ми кажеш да не си нося оръжието, аз го нося навсякъде! Аз не съм свикнала да работя под натиска на въоръжени хора!“, обясни д-р Нина Попова - общопрактикуващ лекар. 

53-годишният Тошко Тодоров е бил задържан първоначално само за около час в полицията. Освободен е, тъй като се водел на отчет в центъра за психично здраве – над 30 пъти е лежал там заради системни злоупотреби с алкохол. Това съобщиха за bTV от прокуратурата. 

Това не е първото му престъпление. Задържан е и друг път за хулигански прояви, кражби и неплащане на издръжка, но досега не е осъждан. 

В предишната му експертиза е посочено, че е получил загуба на разсъдъка, свързана с алкохолно опиянение и не може да отговаря за действията си.

Снощи мъжът отново беше задържан и принудително отведен в психодиспансера. 

Според охранителя в болницата полицията е действала много бързо и нападателят е бил обезвреден за секунди. Според него мъжът е бил с патерица и се е клатушкал, паднал е пред асансьора, но е станал и е отишъл пред кабинета на лекаря. 

Д-р Калина Ишкиева – директор на ДКЦ-то, обясни, че се съобразяват с наредбата за охрана. „Имаме денонощна жива охрана и камери. На този етап мисля, че проблемът се измества към това кои хора могат да притежават оръжие – газови пистолети. Те също са опасни и може да се получат инцидент”, коментира лекарката.

На мъжа, размахал пистолет, ще бъде назначена нова експертиза. От заключението на лекарите зависи дали този път ще носи наказателна отговорност.