„Широко се обсъжда дивидентът от държавните предприятия да бъде 100% вместо 50%, което са 850 милиона лева приблизително допълнителни приходи. Около 500 милиона са допълнителните приходи, ако се премахнат тези намаления на ДДС ставките, които бяха направени и във връзка с кризата от коронавируса и във връзка с инфлацията и войната в Украйна".

Това обясни в „Тази сутрин“ Лидия Шулева, бивш министър на труда и социалната политика.

"Мисля, че нещата вече доста се нормализираха и не е необходимо тези временни и мерки да продължават. Предлага се да се сложи лимит до 9 милиарда на разходите в администрацията за издръжка, което също е икономия“, допълни тя.

Снимка: bTV

„Доста предложения имаше в посоката, че пенсиите са увеличавани многократно. Преди увеличението от 12% в момента в европейска България 660 хиляди пенсионери са под линията на бедност. Ако се увеличат пенсиите, тази цифра ще се намали до 330 хиляди. Ние не можем да държим такова високо число под линията на бедност“, каза още тя.

„Статистиката четвърти месец отчита спад на приходите в промишлеността. Запътваме се към слабо второ трето тримесечие. Очакванията са за възстановяване през четвъртото. Трябва да се наблегне на съкращаване на разходите“, посочи Васил Велев, председател на АИКБ.

Снимка: bTV

„Разходите за пенсии през тази година ще бъдат с 92% повече от 2019 г. Оттогава инфлацията е 33%. Разходите за пенсии нарастват три пъти повече от инфлацията. Да се борим с линията на бедност – не е това начинът. Пенсиите трябва да са такива, какъвто е осигурителният принос. Всичко останало разбива пенсионната система. За под линията на бедност има социално подпомагане, а не пенсии. Пенсионният модел е разбит от предходните парламенти“, добави той.

„Това е вторият път след прехода, когато имаме бюджет в средата на година. Предишният беше след Жан Виденов. Сега имаме отново такава ситуация, в която да правим бюджет в средата на годината“, коментира икономистът Евгений Кънев.

Снимка: bTV

„Няма как да сме страната с най-бързо намаляващото население и да имаме най-ниските пенсии. Енергетиката е разстроена, защото това е най-нереформираният сектор от промените. Да кажем кой е дал и взел е трудно, но има голямо политическо влияние и голяма неефективност“, допълни той.

„Реалистично е инфлацията да стане 7%. Тази година ще имаме минимален растеж. Това е общ тренд в света. Като имаме намалена икономическа активност, ще се очаква и не намалени цени, а с по-нисък ръст да се качват цените. Това и в помощ на бюджета. Добрата новина е, че няма да има такава тежест върху домакинствата“, каза Кънев.