Венцислав Лудачки отглежда репички и марули на площ от около 2 декара. Цената на репичките в момента са от 20 до 30 стотинки като връзката е 10 бройки, обясни производителят пред камерата на bTV.

До миналата година Венцислав обработвал много по- голяма площ. Но се отказал, най-вече заради липса на работна ръка.

Нашата стока излиза навън, значи румънците купуват нашата стока от тук, изкарват я за Румъния, а вносът от Гърция влиза в България. По принцип, в едно село имаше не повече от 4-5 оранжерии, сега са по 100 оранжерии, посочва още той.

Снимка: btvnovinite.bg

Българският зеленчук е по-вкусен от вносния, твърди производителят. Но признава още, че е по-скъп.

Нашият е по-качествен, отглежда се без никакъв тор, може да се каже, че е био - само с тор от животни. В Гърция една марула расте за 2 месеца, а при нас трябват 4 месеца да отгледаме хубава марула, споделя Венцислав Лудачки.

Снимка: btvnovinite.bg

В Гърция според него краставицата струва един лев, има и по 20 цента, а българската краставица е 1,70, купена от производителя.

„Защото първо не получаваме дотации от държавата. Аз участвах в проекти, но проектите ги печелят винаги хора, които са на определен човек. Торовете ни са по-скъпи, работна ръка няма”, твърди още Венцислав.

Снимка: btvnovinite.bg

От оранжерията до пазара зеленчукът поскъпва двойно.

На пазара в Благоевград килограм домати са над три лева, краставиците – над два лева. На този пазар се предпочита българското, но реално се купува повече внос.

Снимка: btvnovinite.bg

Търговците на пазара си обясняват слабото търсене в последно време с увеличаващия се брой на квартални зеленчукови магазинчета, които са по- удобни за покупки на дребно.