Скандал се разгоря с българска фирма за съхранение на стволови клетки – стотици семейства твърдят, че са изгубили връзка с тъканната банка, след като нейната фирма-майка в Швейцария фалирала.

„Тотално бяхме изключени от всякаква комуникация и не знаем какво се случва. Разбираме впоследствие, че стволовите клетки са преместени в Полша, където още повечето от родителите нямат потвърждение, че материалът им е там и че се съхранява”, каза в ефира на „Тази сутрин” Доротея Дачкова, родител.

Клиентите на фирмата разбрали за проблема през август. Както твърдят самите те – по информационен път, а не от институциите, които трябва да следят ситуацията.

„Дори смея да кажа, че ние информирахме Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) за случващото се с фирмата и тъканната банка през август месец. Подадохме сигнал към тях”, разказа Васил Пасев, също родител и клиент на фирмата.

Засегнатите от проблема разказаха, че са сезирали и прокуратурата, здравното министерство и Комисията по здравеопазване, с надеждата, че ще бъдат направени законодателни промени.

От ИАМН пък настояха, че още през юни са предприели необходимите действия, а от фирмата ги уверили, че клиентите са информирани за случая.

През август месец въпросната фирма е подала и заявление, че иска да прекрати дейността си. А извършената впоследствие проверка на ИАМН констатирала нарушения.

Основното – през 2018 – 2019 г. повечето проби са поставени под карантина, тъй като не са извършени необходимите серологични изследвания.

Директорът на българската фирма Асен Пачежеив също настоя, че юни месец са били изпратени мейли на клиентите, а нарушенията не са свързани с начина, по който са взети пробите, а с това, което се случва в Швейцария.