Световноизвестен израелски писател с български корени е кандидат за президент на Израел. Проф. Михаел Бар-Зоар потвърди новината лично пред bTV. Президентските избори в Израел са през юли.

Снимка: btvnovinite.bg

Проф. Бар-Зоар два пъти е бил член на Кнесета. Той е автор на биографични и исторически изследвания. Сред тях е и историята за спасяването на българските евреи през Втората световна война, която описва в книгата си "Извън хватката на Хитлер".

Неговият чичо е участвал в спасяването на кюстендилските евреи в началото на 1943 г.

„Проф. Бар-Зоар е роден в България и напуска страната ни на 10 години. Има зашеметяваща научна и изследователска кариера. Има познанства с най-големите имена на политическия елит на Израел и принадлежи на него“, посочи репортерът Теодора Енчева. Тя отбеляза още, че той участва в акции на МОСАД и в последствие пише книги за това, които стават изключително популярни.

Яков Джераси познава отлично проф. Бар-Зоар от почти 30 години, а днес си спомни как му е разказвал за паметния момент, когато семейството му емигрира в Израел през 1948 г.

"Всички пътници излизат за последен поглед към България и тогава всички плачат и пеят "Мила Родино", а това все още не химн", споделя Яков Джераси.

70 години по-късно проф. Бар-Зоар получи най-високото държавно отличие у нас - орден "Стара планина"- първа степен.