Хиляди ресторантьори от цялата страна излязоха на протест с жълти жилетки на жълтите павета тази сряда, чуха се искания за оставка на правителството. В продължение на часове те окупираха пространството пред парламента, Министерски свет, както и ключови  кръстовища в столицата.

Те се обявяват срещу спорната Наредба №Н-18, според която трябва да се въведе нов софтуер на касовите апарати в заведенията, който да бъде свързан с приходната агенция. Пред сградата на Министерския съвет бяха счупени демонстративно десетки касови апарати.

Освен ресторантьорите, на протеста имаше и представители на партия „Възраждане". Протестиращите се опитаха да влязат в сградата на парламента. Стигна се до сблъсъци с жандармерията.

„Протестиращите (хотелиери и ресторантьори) не са се опитали да влязат в парламента. Това беше инициатива на въпросната политическа партия, която се опита да яхне този протест и го яхна, и го превърна в протест, на който се вика „оставка“ и „смяна на правителството“, което малкият и среден бизнес никога не е искал“, заяви председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов в студиото на „Тази сутрин“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Нашата идея за протеста е само и единствено икономическа, ние го заявихме това и в министерството на финансите“, допълни Алибегов.

Протестът е бил подготвян от две седмици. В последния момент в 7:30-8:00 ч. вечерта на вторник се е стигнало до частично споразумение с министъра на финансите, но такова мащабно събитие е нямало как да бъде отменено изцяло, разказа председателят на Асоциацията на заведенията.

„Очаквахме 25000 души, успяхме да отменим доста, но това е малкият и средният бизнес, това не са платени професионални протестъри, когато имат някакъв проблем с бизнеса си или не са удовлетворени от това, което се разбрахме при министъра на финансите, а много не са, разбира се, затова се стигна до излизане на улицата, а че политически партии се опитаха да припознаят този протест е много жалко“, заяви Ричард Алибегов.

Председателят на Асоциацията на заведенията благодари на полицията за адекватните ѝ действия, с които не е позволила на провокаторите да проникнат в парламента и благодарение на които „мина мирно цялата работа“.

„Ние не сме против Наредба №Н-18, ние сме против текстове в наредбата и получихме уверения от министъра и ръководството на НАП, че ще седнем следващите три месеца да променим тези текстове и следващите три месеца да има разяснителен период и да влезе в действие“, обясни Алибегов.

„Най-големият проблем на всички хора е въпросната ставка на ДДС, където не успяхме да получим дори съгласие за преговори с министър Горанов. Затова хората от малкия и средния бизнес от провинцията се чувстваха застрашени и искаха да изкажат това свое мнение и като цяло искат намаляване на ДДС в сектора на храните“, каза председателят на Асоциацията на заведенията.