"В 4:54 часа българско време Брат Пит направи един много ценен комплимент, сравнявайки Мария Бакалова с Мерилин Монро. Това беше едно обяснение в любов към Мария Бакалова от Академията, приветствайки я с добре дошла "Ти си една от нас". Всичко тепърва предстои за Мария", сподели Петя Дикова за наградите "Оскар". Българската актриса не получи наградата за поддържаща женска роля. Статуетката отиде при Юн Йо-Джонг за „Минари“. 

В деня преди раздаването на наградите "Оскар" режисьорът Ивайло Пенчев пожелал на Мария Бакалова успех и много филми. Актрисата участва в неговия филм "Като за последно" в ролята на Александра. 

"Вчера й пожелах дано не е като за последно. Тя е изключително талантлива, борбена и амбициозна. На пърия снимачен ден на филма трябваше да скочи от Аспаруховия мост. Такъв страх имаше в очите й и въпреки всичко тя го преодоля - застана, в първия дубъл беше леко колеблива, след което каза, че можем да направим колкото искаме дубли. Това говори за амбиция и отдаденост." 

Според него фактът, че е стигнала до Оскарите е огромен успех. Той не отчита това, че не е взела статуетката като проблем. 

"Както казват в казармата - Кръгом и пак напред!" - допълни с оптимизъм. 

Режисьорът признава, че не е гледал "Борат 2", но е сигурен, че Мария се е представила добре. 

"Тя е от малкото актьори, които идват на терен подготвени - знаят си текста наизуст, не съчиняват и не измпровизират".

За ролята в лентата тя се бори с още над 800 момичета. Налага се дори режисьорът да прекъсне снимките на филма "Като за последно", за да може Мария Бакалова да се яви на кастинг за последния кръг за "Борат". По това време за проекта не се е злаело много, а само, че става дума за голяма холивудска продукция. 

За актьора Калин Врачански пък това, което Мария прави, е сериозно и сложно: "Един млад актьор, който застава до звезда като Саша Барън Коен, трябва да предолее страховете си и да изпълни неговите указания. Тя го прави по такъв начин, че не само Саша е доволен от нея, но и цялата Академия". 

Калин Врачански споделя, че и той, и негови колеги са на мнение, че това, което Мария Бакалова прави, е невероятно. 

"Бих искал да я поздравя сърдечно за всичко, което се случи с нея!" - откровен е актьорът.