Конкурсът за добра журналистика Web Report 2021 e в разгара си, като лайтмотивът тази година е „Когато авторите говорят с факти“. bTV e медиен партньор на конкурса, а Антон Хекимян, директор "Новини, актуални предавания и спорт", е член на журито.

Конкурсът се провежда за четвърта година, като крайният срок за изпращане на материалите е 17 май.

Ренета Веселинова, организатор и водещ на конкурса, и Владимир Йончев, член на журито, споделиха в „Тази сутрин“, че най-много материали се подават за рубриките „Общество“ и „Истински истории“. През последните години се пише много на тема "Екология", голям интерес има и към тежките социални теми.

„Напоследък почти изчезна жанрът „Портрет“, в който да се разкаже историята на някой човек“, сподели Владимир Йончев. Според него 112-о място на България в класацията за свобода на словото означава, че журналистите говорят повече с опорки, а не с факти.

„Положението не е добро, но имам рецепта как да се излезе от тази ситуация. Конкурсът Web Report е добър повод всеки колега да се запита: „Какво направих през последната година?", "Имам ли поне един материал, който става за конкурс?“. Ако всеки от нас има три материала, които са за награда, под които може да се подпише смело, бързо ще се изкачим над 112-о място“, коментира Владимир Йончев.

Ренета Веселинова допълни, че свободата на словото е лична и колективна отговорност.

„Свободата не се дава даром, трябва да се заслужи", обобщи тя. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!