Съветът за тристранно сътрудничество разгледа законопроекта на държавния бюджет за догодина и на здравната каса и на НОИ.

С проекта на бюджет на общественото осигуряване се предвижда актуализация на пенсиите с 6.7 на сто през юли и запазване на майчинството, минималното обезщетение за безработица и правилата за болничен.

Снимка: btvnovinite.bg

Финансовата рамка за догодина предвижда и ръст на доходите. Прогнозата за размера на средната работна заплата е 1500 лева през 2012 година.

Прогнозата на Министерството на финансите за минималната работна заплата. Догодина ще е 610 лева.

Бизнесът отново се обяви против увеличаването на минималната работна заплата.

Реалистичен ли е бюджетът в студиото на „Тази сутрин” коментираха заместник-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков и Любослав Костов от КНСБ.

Снимка: btvnovinite.bg

„Бюджетът е консервативен, което има своите достойнства, но също така има притеснителни неща от гледна точка на данъчната система и намаляващата преразпределителна роля на държавата”, смята Любослав Костов от КНСБ.

„Държавата ще харчи по-малко пари като процент от БВП, което ние смитаме за грешно в условията на забавяща се икономика и необходимост от засилване на вътрешното потребление”, отбеляза експертът от синдикатите.

Снимка: btvnovinite.bg

Любослав Костов определи като положително отделянето на 950 милиона лева за ръст на заплатите на педагогическия персонал и бюджетната сфера, но не е сигурен дали ще бъдат достатъчни, защото имаме 10% ръст на разходите за персонал, а не конкретно на работната заплата.

Снимка: btvnovinite.bg

Повече пари за образованието се отчитат като плюс и от Българската стопанска камара.

„Ние изказвахме своето одобрение за бюджета, който е балансиран и в средносрочен план се предвижда влизането ни в „чакалнята за еврото”, заяви заместник-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков.

Снимка: btvnovinite.bg

Бранков обаче изрази своята тревога, че предвидените средства за бюджетната сфера ще изпреварят темпа на компенсиране в частния сектори и ще предизвикат изостряне на проблемите с дефицита на работна ръка.

Ако искаме качествена администрация и държавни служители, то трябва да им плащаме повече, заяви Любослав Костов от КНСБ.