Сигнал за смъртен случай на мъж в старчески дом. Покойният е бил сред преместените заради пожара в село Рояк преди два месеца. Случаят се разследва от прокуратурата.

Освен този случай има и още сигнали от хора, стигнали до болница, като има и проверка на лекарства за изтекъл срок на годност от РЗИ, както и подадена жалба в прокуратурата.

На 22 ноември миналата година в старческия дом в с. Рояк избухва пожар. Към момента на инцидента обитателите на дома са 59 – девет от тях губят живота си в огнената стихия, двама са откарани в болница, а 48 са временно настанени в общинска база в село Аспарухово.

67-годишният баща на Мариам, който е с диагноза Алцхаймер, е сред преместените в Аспарухово. На 1 януари рано сутринта тя получава обаждане от старческия дом. Разбира, че баща ѝ е починал.

„Говореше в минало време за татко, усетих, че нещо е станало. Тя каза, че са влезли в 3 часа в стаята му и са го намерили на леглото и е починал в съня си. Аз ѝ казах, че не вярвам на тази версия. На 31-ви срещу 1-ви той е шумял в стаята, обичаше да пее, може би е викал. Така постъпваше, когато е заключен в една стая“, разказва Мириам.

Тя и съпругът ѝ веднага тръгват към село Аспарухово.

„Когато се качих в стаята, баща ми лежеше на леглото, беше целият в синини, на главата си имаше рана, около 5-7 см отзад на тила. За тези синини и рани ние нямахме никаква информация. От дома никога не са звъннали да ни предупредят, че се наранява или е падал и има по-сериозни наранявания, които могат да костват живота му“, казва дъщерята.

Първоначално семейството не сигнализира полицията, но прави снимки на синините по лицето на мъжа.

„Сестра ми не искаше да направим аутопсия, защото като дъщери се чувствахме виновни, че сме го закарали в дома, макар че ние го закарахме там, за да получи медицинска помощ, която му беше необходима 24 часа. Домът е частен, той се заплаща и таксите не са много ниски“, споделя Мириам Мхитарян.

За да докажат добра грижа, от старческия дом ѝ изпращат видео с баща ѝ.

„Да, вижда се, че баща ми пляска, но целият около очите е в синини. Отпред на челото има драскотина доста дълга. И в началото на видеото се чува как санитарят казва: "Недей да снимаш в близък план, защото ще му се видят очите“, казва още дъщерята на починалия.

„Аз пак звъня и питам защо баща ми е бил в такова състояние преди смъртта си и ние нямаме никаква информация за това. По договор имаме това право – първи да научим за промени в състоянието му. Ако знаех, че е в това състояние, щях да извикам лекар, да отида на място и да направя каквото е нужно. Но такова позвъняване не съм имала, че състоянието му се влошава“, споделя още Мириам.

Тя подава жалба в Окръжната прокуратура във Варна, а по случая е образувано досъдебно производство. Вече има и резултати от аутопсията.

„Баща ми е имал рани и по тялото, не само на главата. Имал е синини по тялото. И смъртта не е естествена, както пише в съобщението, а е предизвикана от ударите, които е получил по главата. Имал е кръвоизлив и следствие на това е починал. Той каза, че раните са два-три дни, преди да почине. Не мога да обвинявам никого какво точно се е случило, но те ми разказаха, че имало някакво спречкване със санитарите, че той не е позволявал последните дни да се грижат за него“, казва още Мариам Мхитарян.

Екипът на bTV потърси ръководството на дома за коментар.

„Вътре в самата стая е проявявал агресия – чупил е шкаф. На мен ми беше казано, че се е самонаранил, докато е бил в такова състояние. Видях и повредите по шкафа и самата стая. Знам и за случай, в който беше агресирал срещу човека, с когото е в стаята. Те бяха информирани за това“, твърди Милена Мазурик, управител на старческия дом в с. Рояк.

"Аз лично не съм знаела дали той има някакви синини или наранявания, но е абсолютно възможно той да се е самонаранил по някакъв начин. Това трябва да го преценят институциите, които се занимават със случая. Смея да твърдя, че този човек е бил обгрижван така, както трябва. В никакъв случай не може да се говори за насилие спрямо него", казва още Мазурик.

Дъщерята на починалия обаче смята, че той е бил заключван. Казва, че не са го пускали навън, нито са го разхождали.

"Хосписът има „Фейсбук“ страница, гледах снимки оттам. На Бъдни вечер и Коледа всички са в стола и са снимани, баща ми го няма там. И си мисля, че той просто е бил заключен. А когато него го заключат в една стая, той ставаше много по-агресивен, отколкото по принцип. Когато се държиш добре с него, не е агресивен. Но това пак е вследствие на немарливостта на персонала. Те трябва да познават пациента, той не трябва да остава сам“, споделя дъщерята на починалия.

Разследването по случая продължава, а семейството на възрастния мъж е категорично, че ще съди дома.

bTV ще разкаже още подобни истории по сигнали, един от които е за лекарства с изтекъл срок и отново за предполагаемо насилие над възрастни хора в дом за възрастни.