Практиката показва, че когато човек е задлъжнял, той има няколко задължения, а когато изтече едно от тях – какво се случва с останалите, коментира в предаването „Тази сутрин“ Райна Миткова - председател на Асоциацията на колекторските агенции. Тя коментира законовите промени, които целят да премахнат абсолютната давност на дълговете при физическите лица и фигурата на „вечния длъжник“.  

Дори европейската банка за възстановяване и развитие вдигна червения флаг, че това не е едно от най-добре обмислените решения, посочи Райна Миткова.

По думите й ние сме една от малкото страни, които нямаме закон за физически фалит. 

„Голяма част от българите са съвестни, плащат задълженията си. Промените ще се отразят на гърба на добросъвестните платци“, каза Миткова. 

„Искаме да решим един проблем, които с оглед на коронавируса ще се задълбочава, но трябва цялостно решение и това би било Закон за физическия фалит. В този закон ще има критерии на входа, в които да се отсеят добросъвестните и недобросъвестните клиенти. Ще има механизми, чрез които човек може да изплати част от задълженията или да се освободи от тях – това е една световна добре призната практика“, обясни още Райна Миткова.