България няма избор относно сделката за новите изтребители F-16, защото страната ни няма армия и на практика САЩ ни пазят и те имат главната дума.

Това заяви в „Тази сутрин” социологът Андрей Райчев по отношение на наложеното вето от президента Румен Радев на ратификацията на договора за покупка на американските самолети.

Спорен Райчев няма нищо скрито относно сделката.

„Не виждам голяма разлика между позицията на Борисов, Каракачанов и Радев. Те се опитват да запазят достойнство в трудна ситуация. България трябва да подпише договора, няма как”, коментира социологът.

„Причината да имаме някаква национална сигурност се казва САЩ. Европа няма своя армия. Щатите обаче губят престиж в тази история”, на мнение е Андрей Райчев.

„Това, че Румен Радев е експерт по темата го прави особено чувствителен за това какво ще купим. Има различно мнение от решението на управляващите и не бихме могли да очакваме, че то се преглъща лесно предвид това, което сме видели до този момент като негов стил на поведение. А именно човек, който държи на думата си и който иска последната дума да бъде неговата”, коментира от своя страна политическият психолог проф. Антоанета Христова.

„На първо място това е ценностен избор, на второ – това е правилното съотношение цена-качество. На трето – това е тема от много висок национален интерес. Когато говоренето за всички тези неща е невидимо за всички, тогава излагаме на риск националната си сигурност. Това, което се случва в публичното пространство по темата, е огромна грешка на полиците”, смята Христова.

Двамата коментираха и обрата за машинното гласуване. Вчера депутатите приеха окончателните промени в Изборния кодекс, с които отмениха машинния вот на изборите за местна власт.

„Машинното и електронното гласуване са пропагандни приказки и заблуждаване на народа, че нещо ще се промени. Ние ще влошим една ситуация, която е добра. ГЕРБ са прави – не трябва да се реформира добре работеща система. Всичко това са самоцелни предложения на периферни политици”, на мнение е Андрей Райчев.

„Практиката показва, че машинното гласуване е неработещо. Политическото говорене е разнопосочно. Грешката на ГЕРБ е, че не обясниха промяната на своята позиция в последното гласуване. Не обясниха защо го оставят за след местния вот. Винаги, когато правиш промяна на тезата си, трябва да я аргументираш пред избирателите, за да не бъде основа за манипулация”, заяви Антоанета Христова.