Проверка в три столични болници се провежда заради случая в починалото тригодишно момченце в София. Родителите го завели първо в детската болница, но там никой не им обърнал внимание. След това отиват в болница „Лозенец”, където изписват детето за домашно лечение.

Оттам се връщат в детската болница, но ги изпращат в „Пирогов”, където детето умира. Почерненото семейство разказа за преживяното лутане в болничната система и трагичния край в ефира на bTV.

„Потресен съм от случая. Това е голяма трагедия”, заяви бившият министър на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски в „Тази сутрин”. Той изказа своите съболезнования на опечаленото семейство.

Снимка: btvnovinite.bg

„Мисля, че грешките са лични”, каза Гайдарски, според когото, случилото се говори много зле за подготовката на лекарите, които са били замесени в този случай.

„Ако са в достатъчно добра кондиция и квалификация, щяха да видят, че е нещо сериозно”, смята бившият здравен министър.

Случилото се говори за „слаба квалификация на приемащите лекари и едно определено отношение към дадения случай”.

България е една от страните с лесен достъп на пациентите до болница и има свободно придвижване на пациентите в страната към болничните заведения, за разлика от Запад, където понякога трябва да се чака с дни и седмици за прием, отбеляза Гайдарски, според когото е неразбираемо как едно легло е било запазено за друг пациент на 15 ноември и е отказан прием на момченцето, което впоследствие е починало.

„Трябва да се каже, че и у нашето общество отсъства реципрочно уважение към лекарите, което създава едно негативистично отношение на самите лекари към пациентите вече и се създава пропаст между тях. Това трябва да спре”, смята Гайдарски, според когото има създадено недоверие между лекаря и пациента.

Снимка: btvnovinite.bg

„Категорично ще има наказани” за случая с починалото дете след проверката, категоричен беше Гайдарски.