COVID отделенията в областите Видин и Монтана са почти изцяло запълнени, като свободните места са единици. И двата града са в тъмночервената зона.

Броят на заразените в област Монтана и днес е сред най-високите в страната. Нарастването на болните, които се нуждаят от болнично лечение, най-добре може да се обясни с две числа: от 25 легла в болницата в Лом в началото на четвъртата COVID вълна, до 70 легла в момента – като още болни има и в други отделения. Медиците тук определиха ситуацията като изключително тежка.

„Имаме все повече млади пациенти, които за часове си отиват, защото идват късно. Те са на около 30 г. и почиват от дихателна недостатъчност, емболия, инфаркт на миокарда и сърдечен арест. Те са с положителен тест за коронавирус. За октомври малко над 100 пациенти са минали през отделението, а сега имаме над 60, като почти всички са в тежко състояние“, обясни д-р Елка Дафинкичева, началник на отделение по вътрешни болести в МБАЛ – Лом.

Тя сподели и че се е случвало от преработване медицински сестри да колабират.

Д-р Дафинкичева обясни и че няма практика да се връщат пациенти, но болниците са препълнени.

Според лекарите, мерките са закъснели.

"Нещата са много зле и стават все по-зле и това се виждаше още лятото. И се виждаше какво ще стане, защо тогава не се взеха мерки? До последно се говореше, че всичко е под контрол, а ние виждахме, че не е под контрол и сега изведнъж за един ден трябва да решим нещата!", коментираме д-р Йорданка Алексиева, лекар в COVID отделение.

Освен вътрешно, с COVID болни е пълно и отделението по инфекциозни болести. Пациенти с тежки усложнения има и в отделението по анестезиология и реанимация.