След вчерашния трагичен случай в Италия, където почина 20-годишно момиче, алергична към млечни продукти, заради "веган" тирамису bTV провери кой контролира заведенията за опасни алергени и какви са правилата. 

За целта посещаваме произволни заведения за хранене в София и в Монтана.

Според изискване на еврорегламента заведенията за обществено хранене са длъжни да посочат в менютата си продукти, които могат да предизвикат алергия на клиентите.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Снимка: bTV

Проверката в столицата е на 3 заведения - и в трите има обозначени алергените в менютата. В някои на отделна страница, освен на български и на английски език, в други пък алергените са показани без имена, а само с изображения.

В Монтана проверяваме още 2 заведения. И в тях алергените се посочват или към изброените съставки на ястието, или като изнесен текст под него, или на отделна страница.

Снимка: bTV

Влизаме в заведение, което е избрало третия вариант.

„Никога не съм гледал дали ги пише и не ме интересува! Бог да ни пази и това е истината!“, казва клиент в него.

Дори и основните съставки на ястията да са отбелязани, не винаги е възможно да са изброени всички. Затова специалистите съветват хората с чувствителност към определени храни винаги да изискват информация за продукта, преди да го консумират.

„В законодателството няма разписани точно определени правила, по които да бъдат обявени алергените в менютата на заведенията за обществено хранене. Те са свободни да изберат своето графично и стилистично оформление на менютата и начина, по който да ги обявят. Изискването е само да го правят достатъчно ясно за потребителите“ каза д-р Кремена Стоянова от Българската агенция по безопасност от храните.

Проверките на БАБХ в заведенията следят и дали са спазени тези условия. Санкциите съответстват на големината на нарушението.

„Проблемът с алергените е, че при консумация, те предизвикват бърза имунна реакция. Тя може да бъде и много сериозна, но в повечето случаи се ограничава до лек обрив и сърбеж“ казва д-р Сергей Иванов, молекулярен биолог.

„Въпросът е, че хора с чувствителност към определени храни не могат да разчитат изцяло на тези списъци в ресторантите. Това е защото те са много формални: има някакъв списък, но тези неща много трудно се контролират“, допълва още той.

По темата работи и репортерът Рени Христова.