След вчерашния трагичен случай в Италия, където почина 20-годишно момиче, алергична към млечни продукти, заради "веган" тирамису bTV провери кой контролира заведенията за опасни алергени и какви са правилата. 

За целта посещаваме произволни заведения за хранене в София и в Монтана.

Според изискване на еврорегламента заведенията за обществено хранене са длъжни да посочат в менютата си продукти, които могат да предизвикат алергия на клиентите.

Снимка: bTV

Проверката в столицата е на 3 заведения - и в трите има обозначени алергените в менютата. В някои на отделна страница, освен на български и на английски език, в други пък алергените са показани без имена, а само с изображения.

В Монтана проверяваме още 2 заведения. И в тях алергените се посочват или към изброените съставки на ястието, или като изнесен текст под него, или на отделна страница.

Снимка: bTV

Влизаме в заведение, което е избрало третия вариант.

„Никога не съм гледал дали ги пише и не ме интересува! Бог да ни пази и това е истината!“, казва клиент в него.

Дори и основните съставки на ястията да са отбелязани, не винаги е възможно да са изброени всички. Затова специалистите съветват хората с чувствителност към определени храни винаги да изискват информация за продукта, преди да го консумират.

„В законодателството няма разписани точно определени правила, по които да бъдат обявени алергените в менютата на заведенията за обществено хранене. Те са свободни да изберат своето графично и стилистично оформление на менютата и начина, по който да ги обявят. Изискването е само да го правят достатъчно ясно за потребителите“ каза д-р Кремена Стоянова от Българската агенция по безопасност от храните.

Проверките на БАБХ в заведенията следят и дали са спазени тези условия. Санкциите съответстват на големината на нарушението.

„Проблемът с алергените е, че при консумация, те предизвикват бърза имунна реакция. Тя може да бъде и много сериозна, но в повечето случаи се ограничава до лек обрив и сърбеж“ казва д-р Сергей Иванов, молекулярен биолог.

„Въпросът е, че хора с чувствителност към определени храни не могат да разчитат изцяло на тези списъци в ресторантите. Това е защото те са много формални: има някакъв списък, но тези неща много трудно се контролират“, допълва още той.

По темата работи и репортерът Рени Христова.