В очакване на истинския пик от простудни и вирусни заболявания, в аптеките се забелязва сериозно раздвижване.

В ситуация на COVID пандемия противогрипните ваксини буквално изчезнаха за часове. Списъци с желаещи има не само при личните лекари, но и при фармацевтите.

Направихме списъци при доставката на ваксините и първата ваксина свърши безкрайни бързо, обяснява Валентина Москова - магистър-фармацевт.

Снимка: btvnovinite.bg

Мариета е от късметлиите, които са успели да си купят ваксина. По съвет на личния си лекар избързва да си я постави още през септември. Тя отбелязва, че е взела ваксини за цялото семейство. 

Споделя, че този избор прави вече години наред и причината не е в пандемията от COVID-19.

Снимка: btvnovinite.bg

„Изкарах тези години, в които се ваксинирам, грип, но доста по-леко. В много лека форма. А около мен изкараха доста тежко“, казва Мариета. 

Не всички са убедени в ползата и ефекта от противогрипните ваксини. Част от хората залагат на естествените имуностимуланти и различни комплекси от витамини.  

В момента приемам листа от бамбук и боров прашец в комбинация, като това ми е препоръчано, споделя Стефка Никифорова. 

За внучката си обаче предпочита противогрипна ваксина. „Мисля че децата са с по-слаба имунна система и трябва по-сериозни мерки да се вземат“, казва Стефка. 

В търсене на ваксина, на камък удря и младо семейство. „Преди около седмица намерих една сега търся още една“, казва Тодор. 

И все пак, ако не успеете да се снабдите с противогрипна ваксина, фармацевтите успокояват, че винаги може да откриете алтернативи, с които да подсилите имунитета си и да посрещнете вирусите по-подготвени тази година,

Фармацевтите успокояват, че втора доставка на ваксини у нас ще има и тя ще е през втората половина на октомври.