В епидемията и на прага на грипния сезон, ваксините срещу грип в аптеките свършиха. Затова сигнализират фармацевти.

Две фармацевтични компании внасят у нас противогрипни ваксини. За тази година са планирани за внос 340 000 дози. Част от тях вече са внесени и светкавично са изкупени, казват аптекари.

До този момент са доставени и разпределени в аптеките 88 000 дози. Крайната цена за купувача е около 20 лева.

"Преди 2-3 дни последните количества се изчерпаха, това не е притеснително, тъй като предстои нова порция ваксини, френския производител", заяви Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки.

Засиленият интерес се дължи и на епидемията, казват специалисти.

"Вероятно хората не искат да бъркат симптомите на обикновения грип и коронавируса и искат да са сигурни, че няма да се разболеят или поне ще изкарат грипа по-лесно и бързо", заяви Стела Стоянова.

В средата на октомври се очаква да бъде внесен и остатъка от планираните за пазара тази година 250 хиляди дози.

Личният лекар Андриан Лалков успокоява, че има време.

"Най-добрият вариант все пак е октомври месец, един от хубавите месеци за ваксинация на такъв тип профилактика", каза д-р Андриан Лалков.

По-голямата част от втория внос - 180 хиляди дози - държавата ще осигури безплатно за пенсионерите. Количеството е със 60 000 дози повече от миналата година, което означава, че ще бъдат обхванати и повече възрастни.

Когато новите количества пристигнат у нас – част от тях ще бъдат разпределени до общопрактикуващите лекари , за да бъдат поставени безплатно на пенсионери.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!