“Миналата седмица на протестите в страната бяхме около 12 000 човека в цялата страна, а 11 500 от тях се оттеглихме след подписването на споразумението. Останали са около 500 човека да протестират активно. Надявам се и те да намерят разбирателство с министър Вътев и да има едно взаимно изгодно решение“. Това коментира в „Тази сутрин“ Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Димитър Зоров - председател на Националния съюз на говедовъдите, посочи, че на протеста вчера от биволовъдите са присъствали собствениците на 2900 животни, а от говедовъдите – собствениците на над 35 000 животни, както и собственици и работници от оранжерийното производство.

„Скъсан е диалогът между Министерството за земеделието и правителството. Министър Вътев си позволява от националния ефир да заблуждава българските зрители – особено земеделците, че всички са добре дошли. Всички, което сме предлагали от ноември месец дотук – нищо от него не е удовлетворено. Колегите претоплиха част от манджата, която ноември месец е предложена. В меморандума, който е подписан няма никаква конкретика и никаква яснота. Във финансовата част се говори за 150 млн. евро, които ще бъдат евентуално отпуснати след разрешение на Европейската комисия. Няма никаква гаранция, че това ще се случи“, коментира Зоров.

Според Симеон Караколев председателят на Националния съюз на говедовъдите чете чернова на споразумение.

„В официалното споразумение сума от 150 млн. евро няма, тъй като ние не се съгласихме с нея. Единственото условие, което ние поставихме, е на всички земеделски производители да бъде изплатена сумата, която е изплащана 2022-2023 г. И това е записано в меморандума“, посочи той.

„В този меморандум има много препъникамъни. Как смятате, че комисарят по конкурентоспособност ще погледне на едно условие, при което за едните се иска да докажат загуби, а за другите – не“, коментира Димитър Зоров.

„Държавата сама преценява кои сектори как да подпомага“, заяви Симеон Караколев.

Според председателя на Националния съюз на говедовъдите няма никакъв план за помощта на земеделците и се искат промени, които са No Sense. А съпредседателя на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация заяви, че не иска да се месят в политически теми с искания за оставки.

Димитър Зоров заяви, че затварянето на пътищата ще продължи, а Караколев допълни, че това не трябва да се случва, защото се затварят и пътища помежду им.

Какво още коментираха двамата представители на фермерите - чуйте във видеото.

Протестите на част от земеделците продължават и днес, въпреки подписаното споразумение с властта. Недоволните отново настояват за повече пари за сектора, както и за оставка на земеделския министър Кирил Вътев.

Според тях договореното между правителството и другата част от земеделците е, "прах в очите". Земеделският министър и фермерите, подписали споразумението, пък ги обвиняват в това, че исканията им са политически.

Според последните заявки на протестиращите блокади на отделни места в страната са възможни до петък, а след това недоволството ще изчака ротацията във властта на шести март.